F1ultra Forum: Formuła 1, GP2 i inne serie na www.f1ultra.pl

Forum fanów Formuły 1 i czytelników F1ultra
Teraz jest 19 lut 2018, o 08:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona   1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 25 mar 2011, o 11:02 
Offline
.
Dołączył(a): 23 sie 2009, o 16:16
Posty: 72
Jak to: „nie było natywne HD”? To co to w takim razie według Ciebie było?
Podczas FP1 nie było żadnych problemów z obrazem.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 25 mar 2011, o 12:19 
Offline
.
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 15:10
Posty: 79
Sansei napisał(a):
hehe no co Ty natywnego się spodziewałeś? :D

Przecież tak obiecywali i na to liczyliśmy!
muddy napisał(a):
Jak to: „nie było natywne HD”? To co to w takim razie według Ciebie było?
Podczas FP1 nie było żadnych problemów z obrazem.

Co to było? Upscal albo inne cudo po konwersjach! Szukam czy napisali coś na zagranicznych forach- dajcie znać jak traficie na takie komentarze.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 25 mar 2011, o 12:36 
Offline
.
Dołączył(a): 23 sie 2009, o 16:16
Posty: 72
Jaki znowu upscale?! Była ZDECYDOWANA różnica między ujęciami on-board (to był upscale), a generalnie obrazem z toru i trudno tego nie zauważyć. O upscale mówimy wtedy, kiedy obraz jest rejestrowany urządzeniem o mniejszej rozdzielczości niż obraz nadawany, więc jeśli już, to mógłby być downscale. Natomiast oczywistym jest, że Polsat nie jest w stanie dać obrazu oryginalnego, który dostaje od FOM - choćby z tego względu, że FOM produkuje obraz w formacie MPEG2, a Polsat nadaje w MPEG4. Konieczna jest więc kompresja MPEG4, a jej stopień jest taki sam, jak dla innych materiałów HD, które prezentują na tym kanale. Niestety nie sprawdziłem, czy nadawali to w 1080i czy w 720p, ale to ma małe znaczenie: dla dynamicznych ujęć nawet lepsza jest mniejsza rozdzielczość z pełnym odświeżaniem. Prawda jest taka, że polskie platformy cyfrowe borykają się z brakiem miejsca na transponderach HotBirda i na "lepsze HD" niż to, co było dzisiaj, raczej szans nie ma.
Napisz, w jaki sposób to nagrywałeś i na jakiej podstawie oceniasz, że to upscale. Jeśli podłączyłeś dekoder do komputera przez wejście SVideo/Euro, to raczej w tak nagranym materiale HD nie zauważysz ;-)

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 25 mar 2011, o 14:36 
Offline
.
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 15:10
Posty: 79
Nagrywam tunerem satelitarnym bezpośrednio na dysk przez USB- nie ma żadnej kompresji, zapisuje 1:1.
Owszem- różnica pomiędzy onboard a ogólna kamerą jest, ale wynika to z tego, że kamerki na pokładzie są gorsze, a do tego muszą kompresować mocniej obraz, bo jest przesyłany radiem podczas szybkiego ruchu.
Widać, że ani bolid nie jest ostry, ani logo LG przy torze. Wieczorem pokombinuję jak zrzucić przykładową klatkę, żeby pokazać różnicę między tym co dali a materiałem HD co do którego nie mam wątpliwości.
Natomiast co do kompresji z MPEG2 do MPEG4 to przy tak wysokim bitrate jaki obiecywał FOM nie będzie tego widać.
Polsat nadaje 1080i odpowiadając na twoje pytanie.
Mam cały czas wątpliwość- na 42" tv wygląda to dobrze, ale na komputerze ewidentnie obraz przegrywa z nagraniem z Eurosport HD.

http://img12.imageshack.us/i/fp2tssnapshot0107201103.jpg/
http://img855.imageshack.us/i/fp2tssnapshot0109201103.jpg/
http://img855.imageshack.us/i/fp2tssnapshot0102201103.jpg/

Dla porównania kadr z 2008 roku z nagrania upscalowanego HD w ramach Fi-in-Cinema:
http://img69.imageshack.us/i/0525130050f1incinemaeng.jpg/

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 26 mar 2011, o 09:01 
Offline
moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 12:19
Posty: 1602
Na ORF kwalifikacje na pewno było native HD, a przynajmniej można było poznać po włosach Nicka jak siedział na stanowisku obok Erica :wink:

Nie mogę zrobić zrzutów, bo Ariva 200 ma jakiś dziwny format zapisu kodowanych programów.

W 720p mimo downscalowania obraz i tak robił wrażenie, bitrate stały 12-13 mbps.

Ale z drugiej strony to Astra, a nie śmietnikowaty HotBird, tam się HD nie kaleczy. :D Szkoda, że żadna polska platforma tam się nie wyniesie, arabsko-włoskich sextelefonów brak, a transponderów po analogu będzie całkiem sporo :x

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 26 mar 2011, o 18:14 
Offline
.
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 15:10
Posty: 79
Grabar, ja nagrywałem HF8900 :), pliki są .TP0 i odtwarzam je Media Player Classic Home Cinema. Obraz zrzuca się kombinacją klawiszy Alt+I.
Myślałem o tym, aby przejść na ORF, ale nie miałem za dużo czasu by to zrobić. Spróbuję następnym razem, bo na wyścig już nie będę kombinował.
Gdyby udało się tobie przygotować próbkę 30s chętnie bym zobaczył.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 27 mar 2011, o 10:53 
Offline
moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 12:19
Posty: 1602
Wiem, na Ferdku 6900 też mi zapisywał w przystępnym formacie *.ts, który był bezpośrednim streamem z satelity bez kompresji i działał w MPC.

W Arivie to zmienili i trzeba strasznie kombinować z konwersją. Przy następnym wyścigu pokombinuję, bo ten był ciut za wcześnie.

Jeszcze jedną zaletą ORF jest brak reklam, chociaż komentatorzy walą kwiatkami z gracją Andrzeja i Maurycego. I co chwile jak jeden drugiemu przerywa to ten się odgryza "SZA SZA SZA SZA SZA" :lol:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 27 mar 2011, o 15:31 
Offline
.
Dołączył(a): 21 lip 2009, o 15:16
Posty: 342
Czy ktoś oglądał stream z BBC bezpośrednio z ich strony? Czy była opcja w HD, a jeśli tak to jakie wrażenia?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 28 mar 2011, o 12:23 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17 wrz 2006, o 15:52
Posty: 2103
Lokalizacja: Warszawa
Ja oglądałem, HD nie było. W SD też nie za ciekawie to wyglądało, kompresja mocno rzucała się w oczy. Ale i tak wolę to niż Polsat HD:)

_________________
Robert Kubica, Kimi Raikkonen, Mark Webber - moi ulubieni kierowcy
Pagani Zonda F, R, Cinque - marzenie

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 28 mar 2011, o 16:16 
Offline
.
Dołączył(a): 23 sie 2009, o 16:16
Posty: 72
Najlepszy jest "kompromis", jaki ja zastosowałem po 10-ciu minutach słuchania "słoneczek". Obraz z Polsat Sport HD, dźwięk z komputera ze streamu BBC. Opóźnienie w sieci było tylko 3-5 sekundowe, dodatkowo mam dekoder z funkcją Time Shift, więc łatwo było to zsynchronizować. Panów w Polsacie po prostu nie da się słuchać. Co gorsza, korzystają z ogólnodostępnego LT na stronie f1.com. Live Timing nie działał przez praktycznie cały wyścig (tzn. zapewne działał, ale nie wszystkim: widać nie przewidzieli takiego ruchu), więc jak zwykle sytuacji nie ogarniają, tak wczoraj Maurycy nie mógł nawet karmić nas "eksperckimi" wnioskami z różnic w czasach okrążeń i już w ogóle nie wiedzieli, o czym mają mówić. Jak w pewnym momencie zatrzymał mi się stream BBC z sieci i włączyłem dźwięk z TV, to miałem wrażenie, że przełączyłem się z wyścigu na transmisję trwającej od dwóch godzin partii szachów...

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 5 kwi 2011, o 08:57 
Offline
.
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 15:10
Posty: 79
Witam
Mam problem z płynnością odtwarzania tego klipu pochodzącego ze Sky Sport Deutschland (H.264 1080i50 ): Video_new_new.ts
Na moim odtwarzaczu LG BD370 obraz nie jest płynny, na komputerze z kartą AMD Radeon wspomagającą sprzętowo dekodowanie wygląda to tak, że obraz drży tzn są odtwarzane klatki do przodu, a potem widać że wskakuje jakaś poprzednia, bo obraz trzęsie się w poziomie.
Po przerobieniu na .mkv zostawiając tylko jedną ścieżkę na komputerze zamiast tego poruszania obrazem mam skoki płynności czyli jest płynnie, a po chwili zatrzymanie i tak w kółko.
U was wszystko OK z tym plikiem?
Podejrzewam problem z przeplotem, ale nie wiem jak w .mkv (czy h264) zmienić kolejność z top field first na bottom field first.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 5 kwi 2011, o 20:08 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 6 sie 2006, o 15:56
Posty: 1668
Lokalizacja: Polska
Mój laptop (C2D 1.66, 3 GB RAM, ATI 3470) również nie wyrabia, obraz jest odtwarzany w zwolnionym tempie, dźwięk się rwie, no i na wszystkich ruchomych elementach widać przeplot. Niestety nie mam możliwości skonwertowania go do .mkv, ale po przerobieniu na 1080p/720p MPEG-2 ten fragment śmiga jak marzenie.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 5 kwi 2011, o 23:04 
Offline
.
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 15:10
Posty: 79
Właśnie udało mi się odtworzyć go na telewizorze Panasonic z karty SDHC po przerobieniu do AVCHD programem multiAVCHD 4.1(jedyny problem jaki miałem, to fakt że nie działało z wszystkimi ścieżkami, ale z jedną lub dwiema tak- więcej nie próbowałem).

Dzięki radzie kolegi PiterFpl z sąsiedniego forum zainstalowałem splash lite i po problemie- piękny obraz i płynność. Nie znałem tego playera- jest ładny!, prosty w obsłudze jak drut i jak widać skuteczny, a do tego obsługuje wspomaganie dekodowania ATI Radeon'a. Świetnie. Najwidoczniej jest coś z tym plikiem, co powoduje, że MPC nie radzi sobie z jego odtwarzaniem.
Jestem rozczarowany, że mój LG też zawiódł.
Mastah- może i tobie ten darmowy program pomoże, bo Radek 3470 też ma UVD obsługujące AVIVO, które to odpowiadają za dekodowanie AVC/h264.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 5 maja 2011, o 07:39 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 27 lis 2004, o 17:03
Posty: 2581
Lokalizacja: Wrocław
Tadaaaaam, od dziś do Telewizji N przybywa paczka kanałów Polsatu (oprócz Sport i Sport Extra), w tym także Polsat HD :) Have fun 8)

http://satkurier.pl/news/65697/n-10-now ... -maja.html

_________________
Greg Moore. A legacy of spirit.
http://pl.youtube.com/watch?v=w2pvzbb162A

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 5 maja 2011, o 18:51 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 28 maja 2006, o 08:36
Posty: 1591
Czy na cyfrze+ jest polsat HD?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 5 maja 2011, o 21:02 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 25 sty 2006, o 11:31
Posty: 1096
Lokalizacja: Radom
Nie ma, jest tylko SD.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 6 maja 2011, o 16:27 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22 paź 2006, o 17:48
Posty: 182
Lokalizacja: Świdnik
nickt napisał(a):
Czy na cyfrze+ jest polsat HD?

Niestety nie ma, Polsat podpisał umowę z N w której jest od wczoraj min Polsat HD.
Chętnie obejrzał bym wyścig w HD ale to raczej w Cyfrze nie będzie możliwe.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 12 cze 2011, o 19:07 
Offline
moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 12:19
Posty: 1602
Udało mi się w końcu zrobić jakiś materiał z ORF 1, chyba ścięli bitrate od pierwszych wyścigów :x

Oto zrzuty ekranowe z prawie 14 min. nagrania, antena ustawiona dość dobrze (siła: 99%, jakość 87%)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek


A tu media info z MPC:
Kod:
General
ID                               : 1007 (0x3EF)
Complete name                    : D:\F1\Formel 1 Groer.ts
Format                           : MPEG-TS
File size                        : 1.02 GiB
Duration                         : 13mn 52s
Overall bit rate                 : 10.6 Mbps

Video
ID                               : 1920 (0x780)
Menu ID                          : 4911 (0x132F)
Format                           : AVC
Format/Info                      : Advanced Video Codec
Format profile                   : Main@L4.0
Format settings, CABAC           : Yes
Format settings, ReFrames        : 2 frames
Format settings, GOP             : M=3, N=12
Codec ID                         : 27
Duration                         : 13mn 52s
Bit rate mode                    : Variable
Maximum bit rate                 : 8 900 Kbps
Width                            : 1 280 pixels
Height                           : 720 pixels
Display aspect ratio             : 16:9
Frame rate                       : 50.000 fps
Color space                      : YUV
Chroma subsampling               : 4:2:0
Bit depth                        : 8 bits
Scan type                        : Progressive
Color primaries                  : BT.709-5, BT.1361, IEC 61966-2-4, SMPTE RP177
Transfer characteristics         : BT.709-5, BT.1361
Matrix coefficients              : BT.709-5, BT.1361, IEC 61966-2-4 709, SMPTE RP177

Audio #1
ID                               : 1921 (0x781)
Menu ID                          : 4911 (0x132F)
Format                           : MPEG Audio
Format version                   : Version 1
Format profile                   : Layer 2
Codec ID                         : 3
Duration                         : 13mn 52s
Bit rate mode                    : Constant
Bit rate                         : 192 Kbps
Channel(s)                       : 2 channels
Sampling rate                    : 48.0 KHz
Compression mode                 : Lossy
Delay relative to video          : -1s 10ms
Stream size                      : 19.0 MiB (2%)
Language                         : German
Language, more info              : Clean effects

Audio #2
ID                               : 1922 (0x782)
Menu ID                          : 4911 (0x132F)
Format                           : MPEG Audio
Codec ID                         : 3
Compression mode                 : Lossy
Language                         : English
Language, more info              : Clean effects
Encryption                       : Encrypted

Audio #3
ID                               : 1923 (0x783)
Menu ID                          : 4911 (0x132F)
Format                           : AC-3
Format/Info                      : Audio Coding 3
Codec ID                         : 6
Channel(s)                       : 2 channels
Compression mode                 : Lossy
Language                         : German
Language, more info              : Clean effects
Encryption                       : Encrypted

Text
ID                               : 1925 (0x785)-100
Menu ID                          : 4911 (0x132F)
Format                           : Teletext
Language                         : German

Menu
ID                               : 107 (0x6B)
Menu ID                          : 4911 (0x132F)
Duration                         : 13mn 52s
List                             : 1920 (0x780) (AVC) / 1921 (0x781) (MPEG Audio, German) / 1922 (0x782) (MPEG Audio, English) / 1923 (0x783) (AC-3, German) / 1925 (0x785) ()
Language                         :  / German / English / German



Ale nie ma co narzekać jak na darmowy odbiór, bez konieczności podpisywania 3 letniego cyrografu :wink: Szkoda, że na jesieni szykuje się wymiana kart Cryptoworks i trzeba będzie kombinować z zakupem karty ORF na ebayu. Ew. Tivu Sat, bo ostatnio na Hot Birdzie zagościł Rai HD :D (praworządnych informuję, że niedawno Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzekł niezgodność z przepisami UE terytorialnych praw, a co za tym idzie można legalnie użytkować opłaconą kartę zagranicznego operatora w każdym kraju UE) ..z TF1 nie wiadomo, bo chyba też szykują wymianę kart Viaccess, ale póki co działa. HD+ się chyba nie opłaca, bo w przeciwieństwie do ORF HD, Rai HD i TF1 HD tam lecą reklamy. To tyle w kwestii oglądania Formuły 1 w HD w Polsce z Astry i Hot Birda, bez konieczności zdawania się na łaskę Polsatu HD.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 19 cze 2011, o 09:36 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2 sie 2004, o 12:59
Posty: 1251
Lokalizacja: Euroland
BBC zastanawia sie nad sprzedaza swojego kontraktu lub zerwaniem tego kontraktu z powodow oszczednosciowych. Ponoc jest to najdrozszy kontrakt w historii BBC, trzy miliony fuli za wyscig. BBC jest finansowane z pieniedzy publicznych.

_________________
Kaczyński: Gdyby nie to chore państwo, parlibyśmy do przodu jak Chiny. Stalibyśmy na czele świata. Obudź się, Polsko!

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: F1 w HD
PostNapisane: 29 lip 2011, o 16:07 
Offline
.
Dołączył(a): 28 lut 2008, o 15:10
Posty: 79
No to już wiemy, co zrobiło BBC :)
Widzowie w UK są wściekli.
Cytuj:
For 12 months of Sky Sports a new user will have to pay £487*. And that’s only if you want to see the action in standard definition.
To see every F1 race in HD next year the price goes up to an eye-watering £610.

(za: f1fanatics.co.uk)
No to u nas jednak taniej!

"Za 12 miesiecy programu Sky Sport w jakosci SD nowy uzytkownik bedzie musial zaplacic 487 funtow. By zobaczyc kazdy wyscig w HD, cena podskoczy do szokujacych 610 funtow."

Prosze tlumaczyc teksty na jezyk ojczysty, tym razem zrobilem to za Ciebie, nastepnym razem prosze sie pilnowac.
Pzdr. Moderator

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona   1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
F1 ultra - Formuła1 Forum Powered by phpBB © phpBB Group