F1ultra Forum: Formuła 1, GP2 i inne serie na www.f1ultra.pl

Forum fanów Formuły 1 i czytelników F1ultra
Teraz jest 19 lip 2018, o 14:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: rFactor
PostNapisane: 7 lis 2007, o 17:56 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23 paź 2006, o 19:52
Posty: 225
Lokalizacja: Gdynia
Witam
Zainteresowałem się ostatnio symulacją wyścigów samochodowych, jednak nie mam o tym zielonego pojęcia. Z tego co udało mi się zorientować wynika, że najlepszym symulatorem jest rFactor. Chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie to działa, jak dołącza się moduły symulujące jazdę w różnych typach wyścigów, jaki trzeba mieć strzęt i jaką najlepiej dysponować kierownicą, żeby z powodzeniem móc wirtualnie się pościgać.
Pozdrawiam

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2007, o 18:13 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2 paź 2005, o 19:01
Posty: 317
Lokalizacja: Lublin
Wcześniej jeździłem na F1 Challenge, ale rFactor jest zdecydownie lepszy.
Bardzo wiele znajdziesz na www.rfactorcentral.com.
Polecam mod FSONE 2006 z updatem 2007. TVSTYLE, który też jest na w/w stronie daje Ci grafikę taką jak w TV tzn. obrotomierz, porównanie sektorów, przeciążenia itp.
Co do torów to ściągnąłem z węgierskiej strony.
Poza tym jeżdzę na kierownicy Logitech Formula Force EX i ścigam się z kumplami na LANie. ;)

Wymagania co do sprzętu:
1.0 GHz x86 CPU, ATI Radeon 8500 or nVidia Geforce 3 GPU.

_________________
Cuore Sportivo

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2008, o 18:52 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14 cze 2005, o 20:16
Posty: 41
Obecnie jeżdżę na F1 ch.99-02 z modem Mania F1 2007 i niestety nie jest on zbyt dobrze dopracowany dlatego mam pytanie skąd mogę ściągnąć grę rFaktor z pełnym GP na 2007. Proszę o stronkę oraz co po kolei trzeba wgrać. Za odpowiedź z góry dzięki. :)2

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lut 2008, o 19:43 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23 kwi 2004, o 18:37
Posty: 2169
rFactora kupisz w najbliższym Realu
za 60PLN

albo taniej tu;

http://www.allegro.pl/item302039995_rfa ... klep_.html

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2008, o 11:24 
Offline
.
Dołączył(a): 2 lut 2008, o 23:19
Posty: 11
Lokalizacja: Szczecin
Porównanie rFactor do F1challenge po prostu nie ma sensu :) rF jest najrealniejszym symulatorem wyścigowym, zaś F1C... No cóż... Nie jest to nazbyt ambitna gra...

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 lut 2008, o 18:50 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26 maja 2007, o 12:43
Posty: 218
Lokalizacja: czestochowa
http://www.rfactorcentral.com/
rejestrujesz sie i masz dostęp do praktycznie wszystkich torów i ogromnej większości modów/samochodów/setupów/skinów itd...

kierownicą... dysponować trzeba ;) ja mam tandetę z supermarketu i da się grać aczkolwiek pedały są zbyt czułe i przeszkadza to przy hamowaniu/przyspieszaniu wiec lepiej szukać czegos markowego jesli chce sie na powaznie poscigac...

FSone07 to chyba najnowszy sezon wiec jego poszukaj... nie ma rfactora z czymś. najpierw instalujesz rfactor a potem wrzucasz do niego co tylko chcesz, nie ma w tym zadnej filozofii

_________________
http://motosp.pl

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2008, o 22:36 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 3 lut 2006, o 22:43
Posty: 2635
Lokalizacja: Rzeszów
do TV Style trzeba mieć rFactora 1250, ja mam 1255 i nie hula, a switcha nie można zedzreć ze rfactorcentral, dwa razy raportowałem że link uszkodzony, poźniej dali dobry, to z kolei w tym coś było nie tak i nie sciągłem,

a właśnie ja gram na klawie, czy możliwe że mam czasy gorsze o 3s od reszty, znaczy od komputera tylko przez to, że gram na klawie, czy jednak się da

pozatym RFactor jest dużo lepszy od F1C, ja w F1C nie mogłem bolidu na torze utrzymać , a jak dało rade to czas byłtaki, że szkoda gadać, w rFactorze to sobie jakoś radze, tylko, że czasy gorsze o 3 od reszty :(

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, o 18:12 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17 mar 2007, o 20:13
Posty: 1073
Lokalizacja: Okolice Wawy
No wlasnie jak to idzie z tym rFactorem. Myslalem powaznie nad zakupem tej gierki tyle ze ja tez tylko gram na klawie. Nie bede ukrywal ze idzie mi to dobrze. W F1C jezdzilem w lidze i jakos szlo dawalo sie ograc niektorych z kiera tak samo w Toce tyle ze to inny gatunek. Wiec jak to jest jak ktos lubi i dobrze sobie radzi z klawa to ma szanse na przyjemnosc z tej gry???

_________________
The Game Begins Above 8000 RPM

MY FORMULA ONE

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2008, o 20:44 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17 sty 2007, o 11:25
Posty: 2195
Ja tam w F1C śmigałem na klawie bez problemów większych, ale z włączonym wspomaganiem sterowania i TC. Na kierownicy (dobrej) pewnie było by znacznie płynniej i szybciej.

Z tego co wyczytałem na stronie SimRacing kierownica jest niezbędna by dobrze panować nad autem. Taka kosztuje około 330 zł - sam zastanawiam się nad kupnem kierownicy i rFactor'a.

Mam tylko pytanie - pójdzie z Modami na Athlon 64 2Ghz, 512 RAM DDR, GeForce 6600 ??? A połączenie z Internetem mam 512

_________________
..:: where there is a will there is a way ::..

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2008, o 23:19 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 3 lut 2006, o 22:43
Posty: 2635
Lokalizacja: Rzeszów
512 ram może być trochę za mało, GF 6600 powinien styknąć, jak mi na 7300 potrafi na Full detalach z Anisotropic X16, z wyłacząonym anti-aliasingiem pociągnąć ze 40fps, ale dużo zależy od toru, np ja mam Monaco i Bahrajn które na prostej potrafią zejść poniżej 20FPS

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2008, o 07:47 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17 sty 2007, o 11:25
Posty: 2195
Właśnie instaluję i zobaczę jak będzie to wyglądało w wersji DEMO. Jeśli sporo lepiej niż F1C to pewnie wybiorę się do sklepu w celu nabycia. Tyle, że sama gra może nie jest droga, ale kierownica + RAM to już trochę wychodzi...

_________________
..:: where there is a will there is a way ::..

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2008, o 07:54 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 3 lut 2006, o 22:43
Posty: 2635
Lokalizacja: Rzeszów
no kierownica to tak, ja gram na laptopie i w sumie nie ma sensu nie opłaca się i szkoda mi kasy na kierowajke, więc pewnie niedługo przestane w to grać, bo z tego co wiem to lepsze czasy da się osiągnąć już tylko na kierowajce, a RAM nie jest drogi teraz chyba 2GB można kupić za 180-200 PLN

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2008, o 07:58 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17 sty 2007, o 11:25
Posty: 2195
RAM DDR jest chyba droższy. DDR 2 jest mniej więcej w takiej cenie... A jeśli chodzi o kierownice to która lepsza:

1. KIEROWNICA LOGITECH MOMO Racing Force Feedback (nie była dostępna, ale chyba powrócili do produkowania jej, kiedyś bardzo chwalona przez graczy)
2. Logitech Driving Force Pro

_________________
..:: where there is a will there is a way ::..

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2008, o 11:31 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2 paź 2005, o 19:01
Posty: 317
Lokalizacja: Lublin
wywrotowiec, lepsza z pewnością jest MOMO, z tego co się orientuję to ta 2. technicznie jest taka sama jak moja kierownica (Logitech Formula Force EX).
Ja osobiście żałuję, że ostatniego dnia pobytu w USA kierownicy MOMO nie kupiłem, a była w dobrej cenie $99. Inne zakupy ogoliły mnie z pieniędzy. :wink:

_________________
Cuore Sportivo

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2008, o 14:24 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17 sty 2007, o 11:25
Posty: 2195
Logitech Driving Force Pro to jedyna na rynku kierownica po G25 (ok 800 zł) która ma kąt skrętu 900 stopni. Podobno sama kierownica działa bez zarzutu przez naprawdę długi czas, jednak pojawiają się pewne problemy z potencjometrami w pedałach gazu i hamulca. DFP po premierze kosztowała ponad 600 zł więc pewnie jest sprzętem lepszym od EX. Czytałem komentarz zawodnika, który z EX przesiadł się na DFP i był zachwycony.

Momo Racing ma mniejszy kąt skrętu, ale podobno jest również bardzo dobrą i niezawodną konstrukcją. Jednak mimo wszystko jest gorsza od Momo Force a ta już nie jest produkowana.

Dlatego nie wiem, która była by lepszym zakupem ?!

_________________
..:: where there is a will there is a way ::..

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 mar 2008, o 17:33 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 9 lut 2007, o 23:31
Posty: 2
Lokalizacja: Żary
poczytaj sobie te artykuly:
http://prs.simracing.pl/index.php?ind=r ... iew&idev=1

_________________
Obrazek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 mar 2008, o 07:38 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17 sty 2007, o 11:25
Posty: 2195
Jakie czasy wykręcacie w:

1. Australii
2. Kanadzie
3. Malezji

Chodzi głównie o czasy bolidem F1 (może być Sauber 07)

_________________
..:: where there is a will there is a way ::..

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 mar 2008, o 16:20 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14 kwi 2003, o 14:15
Posty: 828
Myślę, ze tutaj znajdziesz odpowiedz: ;)

http://liga.simracing.pl/sls_commerc/in ... rackHotlap

Simon, no proszę... witamy na Ultrze! :)

_________________
Obrazek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 mar 2008, o 16:30 
Offline
.
Dołączył(a): 2 mar 2008, o 13:26
Posty: 30
Mógłby ktoś podać link na mod 2008 na rFactor bo wiem że już taki jest
Plis

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2008, o 21:09 
Offline
.
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 3 lut 2006, o 22:43
Posty: 2635
Lokalizacja: Rzeszów
wywrotowiec,

ja gram na modzie Fsone 06 i jeżdże R26

na Malezji w qualu zrobiłem 1:35:365 a w wyścigu 1:34:742

a jeżdziłem w Bahrajnie i w qualu 1.33.911 a w wyścigu 1.32.587

Nie wiem ale w wyścigu robie zawsze lepsze czasy niż w Qualu i to nie pod koniec tylko gdzieś tak w środku

Pograłbym na necie.

Ps. dziś po starcie z P8 odniosłem zwycięstwo, a drugi gostek na mecie miał do mnie stratę 16 sekund, jechałem z pełną stawką, Race na 10 lapów

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
F1 ultra - Formuła1 Forum Powered by phpBB © phpBB Group